PROMOVOCAAL - PROVOCALE
Promovocaal - Horen en gehoord worden
PROVOCALE
 
Het muzikaal ensemble Provocale staat onder artistieke leiding van dirigent en componist Anne E. de Bruijn.
 
Dit bijzondere ensemble is een 'kaartenbak'-koor. Dit houdt in dat de gegevens van een groot aantal zangers en zangeressen met een variëteit aan stemmen verzameld zijn.
Afhankelijk van de voor de muziek benodigde stemmen worden uit de kaartenbak de beschikbare stemmen geselecteerd. Zodra de zangers/zangeressen gevraagd zijn, worden repetitiedagen en/of -weekenden en de concertdatum afgesproken.
 
Er wordt van de zangers/zangeressen verwacht dat ze hun eigen partij zelfstandig kunnen instuderen, zodat tijdens de repetities voornamelijk gewerkt kan worden aan de samenzang en de artisticiteit.
 
Daarnaast worden de leden soms op individuele basis gevraagd andere koren tijdelijk te versterken.
 
Provocale brengt minimaal twee keer per jaar rond Pasen en Kerst in wisselende samenstelling bijzondere meerstemmige muziek ten gehore op diverse locaties in Friesland en Noord-Holland, waaronder Drachten, Dokkum en Schoorl.
 
De concerten worden weergegeven in de agenda.
 
OPROEP
Heb jij een goede en bijzondere stem en houd je van het zingen van unieke muziek in een klein verband? Wellicht komt je dan in aanmerking om te worden opgenomen in onze kaartenbak!
 
Als u zich bij ons aan meldt (ga naar de contactpagina), wordt u uitgenodigd voor een stemtest door Anne E. de Bruijn, waarna met u samen wordt besproken wat de mogelijkheden zijn.

KERSTVIERINGEN PROVOCALE 2016

Op Kerstavond vinden in het Karmelklooster te Drachten twee Kerstvieringen plaats: om 20.00 en om 22.00 uur.
Medewerking aan deze viering wordt verleend door ons koor PROVOCALE o.l.v. Anne de Bruijn, die ook de samenzang op de vleugel begeleidt. De tijdrede wordt gehouden door Alex van Ligten.

Kaarten voor deze kerst viering bedragen € 7,50 (kinderen t/m 12 jaar vrij entree). 
De opbrengst gaat naar de broeders van de oecumenische kloostergemeenschap Taize, die leven en werken in Bangla Desh en is bestemd voor projecten voor straatkinderen.

Wilt u zich aanmelden voor één van de vieringen, klik dan hier.

Parkeren: voor de kerstvieringen in het Karmelklooster is altijd veel belangstelling. Bent u goed ter been, dan vragen we u te parkeren bij de meubelboulevard. U kunt dan via de rotonde naar het Karmelklooster lopen.

Locatie en tijd:

Vieringen *Drachten, Karmelklooster 
Tijd: om 20.00 en 22.00 uur 
Kosten: toegang 7.50 euro

KERSTCONCERT 
PROVOCALE 2016

In deze donkere dagen organiseert PROMOVOCAAL weer het jaarlijkse KERST-concert op Tweede Kerstdag!

Laat u in kerstsferen brengen door ons koor PROVOCALE tijdens het jaarlijks op Tweede Kerstdag terugkerende bijzonder sfeervolle kerstconcert van PROMOVOCAAL in de Grote- of St. Martinuskerk te Dokkum. 

Een verhalend en sfeervol Kerstconcert op Tweede Kerstdag in Dokkum, gezongen door het vocaal ensemble ‘Provocale’ en solisten o.l.v. en begeleid door Anne E. de Bruijn op de piano. Organist is Auke de Boer op beide orgels in de Grote Kerk (groot orgel en koororgel)
 
Het programma bestaat uit een keur aan bijzondere composities rondom het kerstverhaal, met als specifiek thema: ‘Magnificat’…de lofzang van Maria, nadat ze van de engel Gabriël gehoord heeft dat ze de moeder van Jezus gaat worden.

Het concert begint met een gregoriaanse bewerking van het Magnificat. Daarna een qua opzet identieke compositie van Thomas Morley, een engelse componist uit de 16 eeuw. De luisteraar wordt als het ware aan de hand van de tekst meegenomen op een muzikale reis door de geschiedenis. 

Na Morley een bijzonder werk van Siegfried Reda. Een solostem zingt de aanhef, het koor antwoordt en het orgel heeft een omspelende, concerterende rol.

Uiteindelijk komen we terecht bij componisten uit de 20 en 21 eeuw. Drie delen uit het Magnificat van John Rutter, sprankelende en ritmische muziek, maar ook de devotie van het tweede deel: ‘Of a rose, a lovely rose’ 

Zo wordt Maria genoemd en komt deze Rose voor in vele liederen, bijvoorbeeld het Gaudete – Er is een roos ontloken van Anne E. de Bruijn. Uit de Stella Natalis van Karl Jenkins klinken vier delen, waaronder  ‘Make me merry’, een jubelende aankondiging van kerst.

Het Magnificat  wordt op deze Tweede Kerstdag op uiteenlopende wijze met tekst, muziek en zang tot leven gewekt. Een bijzondere en onvergetelijke Tweede Kerstdag-beleving voor jong en oud!

Locatie en tijd:

Kerstconcert *Dokkum
Grote- of 
St. Martinuskerk 
Tijd: 15.30 uur.
Kosten: toegang gratis, collecte na afloop