PROMOVOCAAL - 'ANNELIES' 7 mei '17
Promovocaal - Horen en gehoord worden
'ANNELIES' 
zondag 7 mei 2017, 15.30 uur
Grote- of St. Martinuskerk, Dokkum

Vocaal Ensemble PROVOCALE van PROMOVOCAAL zingt op zondag 7 mei 2017, 2 dagen na Bevrijdingsdag, in de Grote- of St. Martinuskerk te Dokkum ANNELIES van James Whitbourn.

In 2004 schreef Whitbourn (1963) het aangrijpende koorwerk ‘Annelies’ – de volledige voornaam van Anne Frank. Een compositie voor sopraan, solist, koor en orkest. 

In 2009 schreef Whitbourn een kamermuziekversie voor sopraan, koor, viool, cello, klarinet en piano. Deze versie zal door Provocale van PROMOVOCAAL op 7 mei 2017 worden uitgevoerd.

James Whitbourn koos voor veertien episodes uit het leven van Anne Frank. De sopraan Renate Jacobs zingt delen uit het dagboek. Het koor Provocale becommentarieert de gebeurtenissen. 

Whitbourn maakt in ‘Annelies’ gebruik van verschillende stijlen, waaronder melodieën die Anne op de radio kan hebben gehoord, als de familie op BBC had afgestemd en ook van Joodse volksmuziek. Er is een veelheid aan muzikale ‘citaten’: iets wat lijkt op een Duits koraal of gregoriaans, Klezmer, een liedje van Vera Lynn, Grieks- of Joods orthodoxe klaagzang, zoete musicalachtige fragmenten. 

Kortom: de muziek is veelzijdig en afwisselend, maar vormt toch één geheel, en sluit prachtig aan bij de teksten. Het klokgelui van de nabije Westerkerktoren markeert de verstrijkende tijd.


De teksten worden tijdens het concert, voorzien van originele foto's, groot geprojecteerd (zie hierboven), zodat de gezongen, vaak indrukwekkende teksten goed gevolgd kunnen worden en de op muziek gezette boodschap van Anne Frank nog beter gehoord EN gevoeld wordt.

Zoals in het dagboek, horen en voelen we ook in de muziek Annes blijheid en verdriet, haar angst, geluk en hoop. Het is aangrijpend en overweldigend. 

Het muziekstuk werd met veel lof ontvangen in de pers

Zeer aanbevolen.

DIRIGENT: Anne. E. de Bruijn
SOLISTE: Renate Jacobs
KOOR: vocaal ensemble PROVOCALE
TIJD: 15.30 uur
LOCATIE: Grote- of St. Martinuskerk, Dokkum (rolstoelvriendelijk)

Kaarten: slechts 10 euro p.st.
Reserveren kan hier.